Σωστές πρακτικές για την προστασία των φυτών από τις χαμηλές θερμοκρασίες

Γράφει ο: Μανώλης Ι. Κουτεντάκης Τενχολόγος Γεωπόνος

 
Τις επόμενες ημέρες οι αντίξοες καιρικές συνθήκες θα φέρουν τα καλλιεργούμενα φυτά στα βιολογικά όρια τους. Παγετός, χιονοπτώσεις και χαμηλή ηλιοφάνεια αποτελούν ένα μείγμα που θα έχει αποτέλεσμα την καταστροφή της παραγωγής και πολλές φορές και το θάνατο των φυτών.

Στην αγορά κυκλοφορούν ειδικά σκευάσματα που προστατεύουν το κύτταρο από το κρύο, όταν εφαρμοστούν πριν από τις αντίξοες συνθήκες, κάποια από αυτά, εκ των κορυφαίων θα βρείτε και στο κατάστημα μας (Primax, Fitomaat).

Πριν όμως καταφύγουμε στη χρήση τέτοιων σκευασμάτων σημαντικότερο είναι να έχουμε φροντίσει για κάποιες βασικές εφαρμογές :

 • Όταν καλλιεργούμε σε θερμοκήπιο φροντίζουμε να είναι κλειστό παντού χωρίς ανοιχτά σημεία και ειδικά στις πόρτες. Όσο πιο αργά μειωθεί η θερμοκρασία δίνουμε στο φυτό το χρόνο να εκδηλώσει τους μηχανισμούς άμυνας.
 • Χρησιμοποιούμε θερμοκουρτίνα στα μεγάλα φυτά και χαμηλή κάλυψη στα μικρά φυτά
 • Φροντίζουμε να μην μείνουν τα φυτά απότιστα
 • Λόγω της χαμηλής πρόσληψης θρεπτικών στοιχείων τα φυτά είναι περισσότερο ευαίσθητα με αδύναμα κυτταρικά τοιχώματα και με μεταβολισμό που δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά από τις ελλείψεις. Χρησιμοποιούμε λιπάσματα μακροστοιχείων και ιχνοστοιχείων τα οποία είναι σε απορροφήσιμες μορφές, ακόμα και στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες από το έδαφος ή τα εφαρμόζουμε διαφυλλικά. Από τα απαραίτητα στοιχεία ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί:
 1. Το ασβέστιο είναι ωσμωτικώς ενεργο θρεπτικό στοιχείο και μειώνει το σημείο πήξης του κυτταρικού χυμού. Επίσης ενισχύει τα κυτταρικά τοιχώματα
 2. To κάλιο επίσης αυξάνει την ωσμωτικη πίεση στο κύτταρο και αυξάνει την δραστηριότητα των ενζύμων
 3. O φώσφορος αυξάνει επίσης τη δραστηριότητα ενζύμων
 4. Ο Σίδηρος, ο ψευδάργυρος, ο χαλκός και το μαγγάνιο είναι στοιχεία του αντιοξειδωτικού μηχανισμού του κυττάρου και αυξάνουν την αντοχή στις χαμηλές θερμοκρασίες
 5. Το θείο είναι βασικό συστατικό αμινοξέων που σταθεροποιούν τις μεμβράνες

Προϊόντα θρέψης και βιοδιεγέρτες μπορείτε να βρείτε στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα: shop.agrokoutentakis.gr/

 

 

 

Πηγές:

 1. https://www.pda.org.uk/role-of-potassium-in-frost-resistance/
 2. file:///C:/Users/User/AppData/Local/Temp/p191-199.pd
 3. Πιστόλης Τ. Λουκάς,2004, Καιρός και θρέψη φυτών, Λάρισα